Skip to content

Tehdas tanssii -festivaali

Tehdas tanssii -festivaali on kesäinen hyvän mielen tanssitapahtuma Hämeenlinnassa.


Kajaus, Koskinen ja Mäenpää: Hetki ennen huomista

Pe 5.8.22 klo 19.00 Miniteatterin Verstas-näyttämö
Verkatehtaankuja 5, Hämeenlinna

Nykytanssiteos Hetki ennen huomista tarttuu liikkeellisesti aikaan. Tartuntapinnalla ovat mennyt, nykyisyys ja huominen, joihin jokaisen tanssijan persoona tuo oman tulkintansa ja särmänsä. Teos on fyysisen ilmaisun, vahvan ja soljuvan liikkeen, sekä moninaisten kudelmien hengittävä verkko.

Koreografia ja tanssi: Suvi Kajaus, Riku Koskinen, Sini Mäenpää
Musiikki: Kooste (Subheim, Federico Albanese/ John Lemke, Earthen Sea, Max Richter, Dark Sky)
Visuaalinen suunnittelu: Työryhmä
Kuva: Terho Aalto
Kantaesitys Riihimäen Taidemuseolla ke 15.9.2021

Tanssijat Suvi Kajaus, Riku Koskinen ja Sini Mäenpää ovat tehneet yhteistyötä jo useissa yhteisissä projekteissa. Työryhmää kiinnostaa erityisesti liikelähtöisyys sekä vuorovaikutteisen työskentelyn mahdollistama jatkuva muutos ja siitä kumpuavat uudet ideat.

Suvi Kajaus on valmistunut tanssinopettajaksi Savonia AMK:sta ja tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta. Suvilla on pitkä ja monipuolinen kokemus tanssialan töistä. Tanssijana Suvi on nähty mm. Kuopion Kaupunginteatterissa ja vapaan kentän produktioissa.

Riku Koskinen on valmistunut tanssijaksi Teatterikorkeakoulusta ja työskennellyt lukuisissa teatteri- ja tanssiproduktioissa eri puolilla Suomea kuten mm. Tanssiteatteri Raatikossa sekä eri kaupunginteattereissa. Oma taiteellinen työ koreografina kuuluu myös tärkeänä osana ammattiin.

Sini Mäenpää on valmistunut tanssijaksi Tukholman Balettakademiesta ja työskennellyt freelancetanssijana Suomessa eri tanssiryhmissä sekä esimerkiksi useita vuosia Helsingin Kaupunginteatterissa. Työ tanssinopettajana ja koreografina on myös merkittävä osa arkea.

Liput 21 € / 14 €

Lisätiedot


Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä: GLG

La 6.8.22 klo 19.00 Hämeenlinnan Teatteri
Keinusaarentie 5, Hämeenlinna

“Saku Mäkelän ja Riia Kivimäen teos on akrobaattinen duetto. Se osaa hyödyntää kaikki dueton mahdollisuudet syvästä eroottisesta yhteen kietoutumisesta siihen henkeäsalpaavaan täydelliseen keskinäiseen luottamukseen, mitä pariakrobatia vaatii.” HS 3.3.2022 Maria Säkö

GLG on surrealistinen matka, jolla kaksi ihmistä törmää, kietoutuu ja päästää irti omista, toisen ja ympäristön rajoista. Inhimillisyyden koukeroissa uskaliaasti tasapainoileva teos vie katsojan kohti tuntematonta määränpäätä, jossa vaikutteet kuvataiteista, nykytanssista ja nykysirkuksesta sulautuvat yhteen rakentaen kerros kerrokselta uusia merkityksiä.

RISA (Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä) yhdistää tanssin ja pariakrobatian pohjalta kahden erilaisen taiteilijan yhdessä luoman liikekielen saumattomaksi kudelmaksi. Ennen kokemattomille poluille päädytään, kun tanssi kurottaa kohti uusia ulottuvuuksia ja kohtaa akrobatian.

Konsepti, koreografia ja esiintyjät: Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä
Valosuunnittelu: Jukka Huitila
Äänisuunnittelu: Sami Tammela
Puku- ja lavastesuunnittelu: Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä
Puku- ja lavastesuunnittelun konsultaatio: Elina Kolehmainen
Puvustuksen ja lavastuksen toteutus: Outi Lehto, Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä
Dramaturgi: Jarkko Lehmus
GLG on yhteistuotanto Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen kanssa. Teoksen luomista on tukenut myös La Briqueterie – CDCN Val-de-Marne sekä Tectis Oy.
Kuva: Kai Kuusisto

Liput 21 € / 14 €

Traileri
Www: Risa

RISA:n haastattelu: HKT
RISA:n haastattelu: Cirko
Yhteistyössä Hämeenlinnan Teatteri
Lisätiedot


Tanssielokuvanäytös, kuratointi: Kati Kallio

Su 7.8.22 klo 14.30 Bio Rex, sali 5
Paasikiventie 2, Hämeenlinna

Puhuttelevia ja visuaalisesti ainutlaatuisia kotimaisia ja ulkomaisia tanssin lyhytelokuvia.

Tehdas tanssii -festivaalilla nähdään myös tanssielokuvia. Suomalaisen tanssielokuvan pioneeri, tanssitaiteilija Kati Kallio on kuratoinut lumoavan tanssielokuvanäytöksen Tehdas tanssii -festivaalille. Kallion yhteistyö Amsterdamilaisen Cinedans Fest festivaalin kanssa tuo Hämeenlinnaan kansainvälisesti tunnustettuja elokuvia. Näytös esittelee laaja-alaisesti tanssielokuvan moninaisuutta. Katsottuasi nämä tutustut hyvin tanssielokuvaan lajina. Tanssielokuvaa ei sido muoto tai genrerajat. Se on vahvojen taidemuotojen fuusio ja oma kehittyvä lajinsa. Tanssielokuva sopii kaikille!

Tanssielokuvien näytösten yhteistyökumppanina toimii Cinedans. Elokuvien yhteiskesto on noin 80 minuuttia, jonka jälkeen yleisöllä on mahdollisuus osallistua yleisökeskusteluun.

Näytöksen kuratoi tanssitaiteen maisteri Kati Kallio, joka toimi kotimaisen Loikka -tanssielokuvafestivaalin taiteellisena johtajana. Hän on tanssitaiteilija, elokuvantekijä, kansainvälisesti tunnustettu tanssielokuvan kuratoija, jolla on laajat kansainväliset verkostot ja 25 vuoden työkokemus alalta.

Kuva: Arttu Salo

Liput 11 € / 9 €

Lisätiedot


Eerola & Kaartinen + Näyttämö

Su 7.8.22 klo 18.00 Lääninhallituksen talo
Hallituskatu 16, Hämeenlinna

Annamari Eerolan ja Nella Kaartisen uusin tanssiteos nähdään Lääninhallituksen talossa. Ilta alkaa näyttelyopastuksella Ars-Häme ry:n vuoden 2022 kesänäyttelyyn nimeltä “Näyttämö”.

Nella Kaartinen, hämeenlinnalainen tanssitaiteilija ja -pedagogi, on valmistunut tanssijaksi Tampereen konservatoriosta vuonna 2016 ja tanssinopettajaksi Savonia AMK:sta vuonna 2019. Kaartinen on suorittanut tanssitaiteen opintoja myös Lissabonissa Escola Superior De Dancassa. Tällä hetkellä hän kehittää omaa koreografista Kehon empatia -praktiikkaansa, työskentelee muutamissa ensiesityksiin tähtäävissä poikkitaiteellisissa projekteissa ja järjestää Luovaa liikettä luonnossa -työpajoja päiväkodeissa ja alakouluissa.

Teoksia viime vuosilta, joissa Kaartinen on ollut mukana, on muun muassa Kato ku mä kulutan (2017), Kuivan maan kala (2018), LIFE FORMS (2019), Maustetyttöjen musiikkivideon koreografinen sisältö ja esiintyminen (2019) ja POST EVA (2021).
Kaartinen on taiteellisessa ja pedagogisessa työssä kiinnostunut kehollistamaan tarinoita ja tunnelmia, joihin inspiroituu useimmiten luonnosta ja sen eri ilmiöistä. Hän pyrkii taiteellisella toiminnallaan rikastuttamaan Hämeenlinnan kulttuuritarjontaa, tarjoamaan matalan kynnyksen taide-elämyksiä sekä tuomaan teoksensa ihmisten ulottuville.

Www: Nella Kaartinen

Ars-Hämeen kesänäyttely: Näyttämö

Näyttelyn ovat kuratoineet Aino Kannisto ja Salla Laurinolli. Kesänäyttely rakentuu Hämeen Lääninhallituksen vanhaan päärakennukseen Hämeenlinnan torille. Näyttämö 2022 esittää nykykuvataiteen teoksia osana historiallista hallintokiinteistöä ja avaa ensimmäistä kertaa rakennuksen ovet suurelle yleisölle. Rakennus toimii näyttämönä teoksien ja arkkitehtuurin keskustelulle samaan aikaan kun kuvataide toimii estradina empirerakennuksen esilletulolle.

Kanta-Hämeen alueen ammattikuvataiteilijajärjestö Ars-Häme ry on kehittänyt korkeatasoisen kesänäyttelykonseptin, joka on jatkunut vuodesta 2018 lähtien eri tiloissa Riihimäellä ja Hämeenlinnassa. Kesänäyttelyiden lisäksi Ars-Häme ry:n hallinnoimia ovat säännölliseen näyttelytoimintaan keskittynyt Taidehalli Häme Hämeenlinnan keskustassa, sekä työtilayhteisöt Hämeenlinnan Taidekasarmi ja Riihimäen Välittäjä 3. Tehdas tanssii -festivaali vieraili esityksineen Ars-Hämeen kesänäyttelyssä myös viime vuonna.

Liput 21 € / 14 €

Www: Ars-Häme ry
Lisätiedot


Tehdas tanssii -festivaali: Avoimet ovet

La 6.8.22 klo 12.00-12.30 ja su 7.8.22 klo 12.00-12.30
Opistotalo, Verkatehtaankuja 9, Hämeenlinna

La 6.8.22 klo 12.00-12.30
Iso tanssisali
Movement & House – Anniina Ala-Mattinen

Su 7.8.22 klo 12.00-12.30
Iso tanssisali
Commercial & Heels – Pauliina Latva

Tervetuloa seuraamaan festivaalin tanssitunteja. Lauantaina avaamme ovet tanssinopettaja Anniina Ala-Mattisen Movement & House -tunnille ja sunnuntaina Pauliina Latvan Commercial & Heels -tunnille. Avoimet ovet ovat osa festivaalin kaikille avointa ja maksutonta ohjelmaa. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Terho Aalto

Lisätiedot


Tehdas tanssii -festivaali: Festivaaliklubi

La 7.8.22 klo 18.00 Suistoklubi
Verkatehtaankuja 7, Hämeenlinna

Tehdas tanssii -festivaalilla järjestetään kesän parhaat bileet ja sinut on kutsuttu! Tule nauttimaan ja eläytymään kanssamme olit sitten koko viikonlopun festivaalilla viihtynyt festivaalivieras tai paikallinen kadun tallaaja. Mukana DJ Juuso Suuronen.

Ei ennakkoilmoittautumista. Ei pääsymaksua. K-18.

Kuva: Johanna Torkkel

Lisätiedot

TIMETABLE AND TICKETS

  • 05.08.2022-07.08.2022 19:00
Verkatehtaan kortteli
  • 21 €
  • 14 €
  • 11 €
  • 9 €
Buy tickets

LISÄTIEDOT

Järjestäjä:
Hämeenlinnan Tanssin Tehdas ry