Siirry sisältöön

Uusia työntekijöitä Verkatehtaalla

Julkaistu 3.11.2022

Syyskuussa Verkatehtaalla aloitti kolme uutta työntekijää: Piia Aho teknisenä tuottajana, Kimmo Lainesalo vahtimestarina, sekä Tiina Inkiläinen markkinointiassistenttina.

Verkatehdas on lämmin ja avoin, noin 20 tapahtuma-alan ammattilaisesta koostuva työyhteisö. Työtehtävät Verkatehtaalla ovat monipuolisia: erilaisia rooleja löytyy esimerkiksi tuotannon ja tekniikan, talouden ja hallinnon sekä myynnin ja markkinoinnin alueilta.

Verkatehtaan tiimi sai syksyllä kolme uutta vahvistusta joukkoonsa. Uudet työntekijät kertovat nyt, kuinka päätyivät tehtäviinsä ja millaista työskentely Verkatehtaalla on.

”Työ on sopiva sekoitus teknistä ja taiteellista työtä, ja se sopii minulle, koska toisaalta olen melkoinen unelmoija ja taivaanrannan maalari, toisaalta taas pidän ruumiillisesta työstä sekä ongelmien ratkomisesta”

Tekninen tuottaja Piia aloitti Verkatehtaalla syyskuun alussa. Koulutukseltaan hän on musiikkiteknologi ja viimeiset kymmenen vuotta Piia on toiminut freelancerina valo-operaattorina ja -teknikkona ympäri Suomea. Näissä tehtävissä hän on kiertänyt bändien kanssa klubeilla ja konserttisaleissa, sekä työskennellyt festivaaleilla esimerkiksi Akun Tehtaan leivissä Himoksella kesällä 2022.

Piia on myös työskennellyt Tuure Kilpeläisen ja Kaihon Karavaanin kanssa, jota hän kuvailee näin: ”Karavaanin kanssa työskennellessä sain erittäin kattavan läpileikkauksen suomalaisesta elävän musiikin kulttuurista; saatettiin edellisenä päivänä suorittaa konsertinanto jonkun maalaiskartanon terassilla ja sitten taas olla seuraavana päivänä festivaalin päälavalla. Siihen mahtuu monenlaista sovittamista, mutta aina päivän päätteeksi musiikki soi ja ihmiset viihtyivät! Artistien mukana kiertää usein myös heidän oma tekninen henkilökuntansa, joten ymmärrys kiertue-elämän lainalaisuuksista auttaa minua palvelemaan kollegoita heidän työssään. Näin taas yleisö saa kokea parhaan mahdollisen konsertin, mikä on tämän koko homman juju!”

Verkatehtaalla Piian työtehtäviin kuuluu laveasti kuvailtuna kaikenlaiset tapahtumien esitystekniikkaan liittyvät tehtävät, kuten ääni- valo- sekä video-operointi sekä myös oleellisesti asiakaspalvelu. ”Omaa ydinosaamisaluettani on näyttämövalaisu ja siihen hommaan on täällä erinomaiset puitteet! On pimeyttä, laadukkaita valaisimia, monipuoliset ratkaisut mahdollistava näyttämötekniikka ja sitten vielä kirsikkana kirsikoita täynnä olevan kakun päällä näiden elementtien käyttöä inspiroivat esiintyjät! Päivinä, jolloin ei ole tapahtumia, tehdään töitä sen eteen, jotta kaikki taloon saapuvat vierailijat, kuten yleisö, esiintyjät sekä tekniset kollegat, saisivat parhaan mahdollisen kokemuksen käynnistään”, Piia kuvailee.

Verkatehtaalle on Piian mukaan ollut helppo tulla uutena työntekijänä, ja hän kokee suurta merkityksellisyyden tunnetta töissä: ”Yleensä töissä ollessani saan omalla panoksellani olla mukana tilanteessa, joka kohottaa ihmisiä arjen yläpuolelle. Siinä on myös jotain taikaa, kun tapahtuman jälkeen talo on tyhjentynyt ja saan poistua pimeästä talosta viimeisenä. Tähän loppuun haluaisin heittää ilmoille vielä pienen ajatuksen: kun ihmiset kokoontuvat jonkin mielekkään asian äärelle, ahdistuneisuus ja pelko vähenee, ja toisaalta yhteisöllisyys sekä turvallisuuden tunne lisääntyy. Nähdään keikoilla!”

”Kun työyhteisö koostuu toisiaan kannustavista huippuammattilaisista, on ihmisen hyvä olla ja tehdä parastaan”

Vahtimestari Kimmolle Verkatehdas on jo entuudestaan tuttu työpaikka, sillä hän on ollut talossa aiemmin järjestyksenvalvojana ja tuntivahtimestarina. Hänellä on lähes kymmenen vuoden kokemus turvallisuusalalta ja viimeiset yhdeksän vuotta Kimmo oli Kaihon Karavaanissa monitorimiksaajana, kiertuemanagerina ja tekniikan esihenkilönä.

Kokemusta tapahtuma-alalta Kimmolta löytyy reilusti: ”Tein melkein 20 vuotta töitä tapahtuma-alan freelancerina ja Karavaanin kanssa kävin käytännössä kaikissa Suomen yhtään isommissa keikkapaikoissa ja konserttisaleissa, 100 keikan vuositahdilla. Olen mielestäni jo melko kokenut tapahtumien tekijä”, Kimmo kuvailee. Ei siis ole suuri yllätys, että Kaihon Karavaanin lopettamisilmoituksen jälkeen Kimmoa pyydettiin Verkatehtaalle töihin.

Verkatehtaalla työskentely on Kimmosta mukavaa. Kimmon työpäivä koostuu pääasiassa aulapalvelusta: yleisestä asiakaspalvelusta- ja ohjauksesta, kulunvalvonnasta ja kokoustilojen kalustustöistä. Hän vastaa vuorollaan yleisötapahtumien turvallisuudesta sekä toimii järjestyksenvalvonnan esihenkilönä. Lisäksi hän tekee tarpeen mukaan teknikon töitä ja avustaa muitakin osastoja oman osaamisensa rajoissa. Toki vahtimestarit vastaavat myös Verkatehtaan yleisestä turvallisuudesta yhdessä kiinteistönhuollon kanssa.

”Nykyisessä roolissani yhdistyvät kaksi itselleni mieluista alaa: tapahtumat ja markkinointi”

Markkinointiassistenttina toimiva Tiina on taustaltaan matkailun restonomi ja hänen opintoihinsa kuului myös jonkin verran tapahtumatuotantoa. Hän on työskennellyt aiemmin matkailualan asiakaspalvelutehtävissä esimerkiksi Finnairilla ja VR:llä. Koronapandemian seurauksena Tiinan urasuunnitelmat menivät uusiksi, ja hän päätyi vaihtamaan alaa markkinoinnin ja viestinnän pariin. Verkatehtaalle hän tuli Vientivirittämö-kasvuohjelman kautta. Ohjelmaan kuuluu työpäivien lisäksi myös koulutuksia markkinointiin liittyen.

Verkatehtaalla Tiinan työhön kuuluu esimerkiksi sisällöntuotantoa eri kanaviin, uutiskirjeen tekoa ja valokuvausta. Tiinan voikin silloin tällöin bongata Verkatehtaan alueelta kamera kädessä. Muutos hektiseltä matkailualalta toimistotehtäviin on tuntunut luontevalta: ”Aiemmin työpäiväni olivat hyvin tarkkaan aikataulutettuja, nyt saan suunnitella enemmän omaa ajankäyttöäni. Jos ulkona vaikka sattuu olemaan sopiva valo, voin mennä kesken työpäivän kuvaamaan ja vaihdella erilaisten työtehtävien välillä päivän aikana. Vaikka tekemistä riittää, työssä ei ole samanlaista kiireen tuntua”, Tiina kertoo.

Tähän mennessä Tiina on viihtynyt talossa hyvin. Hän on päässyt oppimaan paljon uutta, mutta huomannut myös monien asioiden olevan jo ennestään tuttuja. Verkatehtaan kuvauksellinen alue on inspiroiva paikka myös kehittyä kuvaajana. ”Alanvaihto tuntuu oikealta päätökseltä. Tässä työssä pääsee näkemään oman kädenjälkensä ja testaamaan luovuutensa rajoja. Valokuvaus on selkeä vahvuuteni, mutta pääsen myös kehittämään esimerkiksi kirjoitustaitojani sekä graafista osaamistani”, Tiina kuvailee.