Hämeenlinnan kaupunki
Tapahtumat 1

« Palaa edelliselle sivulle

Lyhyitä kertomuksia taiteesta

Milloin

Taidemuseo

  • pe 27.3.su 11.4.2021

Sisäänpääsy

Hinnat alkaen toimituskuluineen
Pääsymaksu 10 € / 8 €

Mitä

Monien taideteosten takaa löytyy kiehtovia tarinoita. Näyttelyssä tutustutaan Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmien tunnettuihin ja tuntemattomiin teoksiin ja syvennytään teosten ja teoksissa kuvattujen henkilöiden tarinoihin.

Helmi Vartiainen (1888–1920) oli nuori taideopiskelija, jonka kohtalona oli avioliitto omavaltaisen taidemaalari Tyko Sallisen kanssa. Vartiaisesta tuli malli miehensä kuuluisiin Mirri-maalauksiin, kun taas hän itse jäi taidemaalarina syrjään ja tuntemattomaksi. Näyttelyssä nähdään Helmi Vartiaisen harvinainen Omakuva vuosilta 1917-1919.

Eero Järnefelt maalasi kesällä 1891 Muuruvedellä kuuluisan teoksensa Heinäkuun päivä. Maalauksessa mallina oli kaksi savolaislasta, Kusti-Pekka Kekäläinen (s. 1884) ja hänen sisarensa Mari. Kusti-Pekka Kekäläisestä tuli myöhemmin kotipaikkakunnallaan tunnettu kauppias ja luottamushenkilö. Muistelmissaan on kertonut kuinka hän ja Mari-sisar ihmettelivät, kuinka taiteilija maalausta tehdessään vähän väliä kävi asettelemassa heitä eri asentoihin ja eri kiville istumaan. Muutamaa vuotta myöhemmin Järnefelt muutti alkuperäistä maisemamaalaustaan, ja maalasi tytön hahmon peittoon.

Hämeenlinnan Taidemuseo

Viipurintie 2, p. 03 621 2669
ti–to 11–18, pe–su 11–17
Liput: 10 € / 8 € / Museokortilla ja alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Lue lisää

Järjestäjä

Hämeenlinnan Taidemuseo