Hämeenlinnan kaupunki
Kimmo Ylönen: Kaikkihärkä

« Palaa edelliselle sivulle

Kimmo Ylönen: Kaikkihärkä

Milloin

GalleriaKONE ja Taidelainaamo

  • la 1.4.ti 25.4.2017

Mitä

Se on härän kokoinen ja muotoinen kaappi. Sen kyljet ja kupeet avautuvat. Sen sisälle kätkeytyy keskiaikaisiin karttoihin sekä Giotton ja Fra Angelicon maalauksissa esiintyvään arkkitehtuuriin perustuva Jerusalemin kaupungin malli. Kortteleissa piilottelee myös taiteilijan oman elämän matkamuistoja. Kaupunki pystytetään näytteille veistoksen hyllyille ja siitä aukeaville tasoille.

Ensimmäinen luonnos on päivätty tammikuulle 2012. Viimeksi kuluneen viiden vuoden ajan härkä on ollut työhuoneen ruhtinas. Muilta töiltä ja matkoilta Ylönen on palannut sen ääreen. Onpa härkä ollut matkoillakin mukana. Piirustukset ja pienoismalli on tehty Tuulensuun ateljeetalossa Viitasaarella. Taloja Ylönen on rakentanut taiteilijaresidensseissä Balilla, Kreikassa, Italiassa ja Makedoniassa. Temppeli syntyi Mäntässä, tammikuussa 2017.

Härkä on lukemattomien myyttien eläin. Se on myös eläin, jonka ihminen kuohi ja valjasti vetämään auraa. Se on juhta vankkureiden aisoihin.

Jerusalem on 3000 vuotta vanha. Se on moneen kertaan tuhottu ja jälleenrakennettu. Se on kolmen maailmanlaajuiseksi levinneen uskonnon pyhä kaupunki, ainoa jonka uskotaan olevan olemassa myös taivaassa. Se on vanhan maailman keskipiste, jonka ympärille kartat hahmoteltiin. Se on jaettu ja jatkuvasti jännitteinen. Toisaalta myös kiivaimmat ääriryhmät joutuvat siellä elämään rinnakkain.

Lastaamalla Jerusalemin kaupungin härän selkään, pyrin toisaalta ymmärtämään historian kokonaisuuksia, toisaalta veistämään näkyväksi kokonaisen maailmankuvan muodostamisen vaikeuden.

Kaikkihärkä saa ensimmäistä kertaa jalat alleen Hämeenlinnassa, GalleriaKONEen lattialla.

Kimmo Ylönen (s. 1970 Ylöjärvellä) on Paraisilla, Norrskatan saarella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on Taidemaalariliiton ja Turun taiteilijaseuran jäsen. Ylönen valmistui Kankaanpään taidekoulusta v. 1996. GalleriaKONEen näyttely on hänen 21. yksityisnäyttelynsä. Viimeisen kymmenen vuoden ajan Ylönen on työskennellyt lukuisissa residensseissä Suomessa ja ulkomailla, viimeisimpänä helmikuussa 2017 Serlachius-residenssissä Mäntässä. Hän on osallistunut mm. kahteen Ars Navigare -taiteilijapurjehdukseen ja erilaisiin taiteilijatyöryhmiin (mm. Visuaalinen partituuri ja Kakolan talossa). Vuonna 2013 Ylönen käveli Norrskatasta Rovaniemelle pystyttämään näyttelyään Galleria Napaan. Taiteilijan blogi Noin miljoona askelta kuvaa tätä matkaa ja perille pääsyä.

http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/3240

Yhteystiedot ja aukioloajat:

GalleriaKONE ja Taidelainaamo
Verkatehtaankuja, Opistotalon 1. kerros
Avoinna ti–pe 11–18, la 11–16, su–ma suljettu
Vapaa pääsy
www.galleriakone.fi
www.taidelainaamo.com

 

Lue lisää

Järjestäjä

GalleriaKONE