Hämeenlinnan kaupunki
Lapin kamariorkesteri: Ikkunoita moneen suuntaan

« Palaa edelliselle sivulle

Lapin kamariorkesteri: Ikkunoita moneen suuntaan

Milloin

Verkatehdas, Vanaja-sali

  • ke 21.3.2018 klo 19.00

Sisäänpääsy

Hinnat alkaen toimituskuluineen
Peruslippu 35 €

Mitä

Kapellimestari ja solisti: Nicholas Daniel (UK), oboe

Ohjelma

Thea Musgrave: Dawn, soolo-oboelle, ensiesitys Suomessa
Georg Friedrich Händel: The Arrival of the Queen of Sheba (II:n näytöksen ‘Sinfonia’ oratoriosta Solomon)
Alec Roth: The Departure of the Queen of Sheba, ensiesitys Suomessa
David Bedford: Oboekonsertto, ensiesitys Suomessa
Benjamin Britten: Sinfonietta op. 1
Thea Musgrave: Largo in Homage to B.A.C.H, ensiesitys Euroopassa
Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia no 40 g-molli, KV 550

Konsertin kesto 1 h 40 min, sisältää väliajan.

Lapin kamariorkesteri – Rovaniemen kaupunginorkesteri

Lapin kamariorkesteri perustettiin v. 1972. Se on Suomen ja koko EU-alueen pohjoisin ammattikamariorkesteri. Orkesterin taiteellisena johtajana on syksystä 1996 alkaen toiminut kapellimestari John Storgårds. 

Rovaniemeä kotipaikkanaan pitävän orkesterin profiiliin kuuluvat jatkuvat Suomen ensiesitykset eri aikakausien kansainvälisten säveltäjien teoksista. Orkesteri on kantaesittänyt useiden merkittävien säveltäjien teoksia (mm. Kalevi Aho, Aulis Sallinen, Pehr Henrik Nordgren, Bent Sǿrensen ja Dave Maric). Yhteistyökumppanina on ollut mm. BBC Philharmonic Orchestra. Orkesterin huippuvierailijoihin ovat kuuluneet mm. Soile Isokoski, Håkan Hardenberger, Christian Tetzlaff, Nicholas Kraemer, Piers Adams, Colin Currie ja Sabine Meyer.

Lapin kamariorkesteri on saanut tunnustuksia TV1:ltä (1998) ja Lapin taidetoimikunnalta (2000). TV1 myönsi Kalevi Ahon Luostosinfonialle Vuoden valopilkku 2003 –palkinnon; teoksen kantaesittivät Luostotunturilla Lapin kamariorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri. Yleisradio valitsi vuoden 2009 levyksi Kalevi Ahon Rituals -levyn. Vagn Holmboen Kamarisinfoniat -levy on saanut loistavat arvostelut ympäri maailmaa ja oli Gramophone Award 2013 ehdokkaana. Kalevi Ahon Theremin- ja käyrätorvikonsertto -levy sai saksalaisen ECHO Klassik -palkinnon 2015.

Orkesterin tuorein julkaisu on syksyllä 2017 ilmestynyt levytys Kalevi Ahon musiikkia (konsertto sopraanosaksofonille ja kamariorkesterille; kvintetto puhaltimille ja pianolle).

Nicholas Daniel

Lapin kamariorkesterin vierailun Verkatehtaalla johtaa englantilainen Nicholas Daniel, jota Storgårds sanoo maailman ”superykköskastin” soolo-oboistiksi. ”Hän on hieno muusikko, kokenut ja arvostettu kamariorkesterikapellimestari”. Daniel puolestaan kuvaa suhdettaan orkesteriin pitkäaikaiseksi rakkaustarinaksi, jonka aikana on soitettu useita konsertteja ja valtavan vaihtelevaa ohjelmistoa vanhimmasta uusimpaan. ”Olemme matkustaneet bussilla lukemattomia kilometrejä, laulaneet karaokea ja katselleet revontulia. Olen nähnyt jopa niitä punaisia!”

Nicholas Daniel kiittää Lapin kamariorkesteria soittajistoksi, joka poikkeuksetta innostuu ja tuo esityksiin energiaa ja sitoutumista. ”Lavalla he kykenevät olemaan sekä täysin tyyniä että umpihulluja heittäytyjiä samaan aikaan.” John Storgårds ja Nicholas Daniel tutustuivat toisiinsa vuosia sitten Kuhmossa. Kutsu Lappiin esitettiin saman tien ja yhteistyö toimi ensi hetkistä alkaen. ”Storgårds todella tuntee ja välittää soittajistaan. Hän tietää, mikä heille sopii”, Daniel sanoo.

Taiteilijatapaamisessa illan toinen solisti Markku Moilanen

Ennen konserttia klo 18 alkavat taiteilijatapaamiset keskittyvät käsillä olevan konsertin kannalta tärkeän taiteilijan työhön ja rooliin. Tapaamisia emännöi Hanne Eklund, joka johdattelee keskustelua musiikista ja musiikin liepeiltä. Hannele Eklund on tullut Verkatehtaan yleisölle tutuksi jo kirjoittajana. Hänen kynästään ovat lähteneet mm. Numero-lehtien klassisen musiikin artikkelit. Hänellä on pitkä työhistoria Radion Sinfoniaorkesterin, Avanti!n ja Helsingin Kaupunginorkesterin kanssa.

21.3. taiteilijatapaamisessa oboen äänenjohtaja ja illan toinen solisti Markku Moilanen.

Lue lisää

Lipunmyynti

Verkatehtaan lipunmyynti. Avoinna ma–pe 9–19, la 12–17. Puh. 0600 1 6060 (0,76 € / min + pvm).

Ticketmaster Suomi. Avoinna ma – la 8 – 21 ja su 8 – 18. Puh. 0600 10 800 (1,96 € / min + pvm) tai 0600 10 020 (6,79 € / puhelu + pvm).

Järjestäjä

Verkatehdas