Hämeenlinnan kaupunki
Veistäjät Taidelainaamon Valokiilassa

« Palaa edelliselle sivulle

Veistäjät Taidelainaamon Valokiilassa

Milloin

GalleriaKONE ja Taidelainaamo

  • ke 7.3.ti 3.4.2018

Sisäänpääsy

Vapaa

Mitä

Maija Helasvuo, Leila Hietala-Hämäläinen, Olli Isomäki, Erkki Kannosto, Willem Krijgsman, Riitta Kopra, Olli Larjo, Raisa Mesilaakso, Elina Salonen, Anssi Taulu ja Maija Vainonen

Yleisön pyynnöstä Taidelainaamo nostaa nyt kuvanveistäjiään ja veistotaidetta esille. Näiden plastisen sommittelun ja kolmiulotteisen muodon taitajien teoksissa materiaaleina on käytetty mm. pronssia, puuta, keramiikkaa, lasia, paperia, parafiinia ja valoa.

Kuvanveistäjä Maija Helasvuo (s. 1968) asuu ja työskentelee Hyvinkäällä. Puu on aina ollut hänen keskeinen työskentelymateriaalinsa. Helasvuon veistokset syntyvät lepästä, haavasta, koivusta, kuusesta ja männystä, vain harvoin materiaalina on jokin jalopuu. Kansallismuseon Pyhät ja pakanat – ihmisyyden kuvia -näyttely Hämeen linnassa 2017 avasi hänen teoksiaan kiinnostavalla vuoropuhelulla keskiaikaisten kristillisten veistosten rinnalla. Yksi näyttelyn teoksista on myös Valokiilassa. Taiteilija kertoo työstään ja teoksistaan: www.youtube.com/watch?v=66DiacTj5UE

Kuvanveistäjä Leila Hietala-Hämäläinen (s.1934) asuu ja työskentelee edelleen Hämeenkoskella ateljeetalossaan. Hän opiskeli Suomen taideakatemian koulussa 1965-68, toimi opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa 1973-79 sekä Lahden taidekoulussa 1975-79. Taiteilija on suunnitellut veistosten ohella kolmisenkymmentä mitalia. Hänen julkisia teoksiaan ovat mm. Siirtolaismuistomerkki "Kevät" Alajärvellä vuodelta 1982 sekä "Elämälle" -veistos Hollolassa vuodelta 1984. Pronssia suosiva taiteilija nimeää itsensä uusrealistiksi. Taidelainaamosta löytyy myös lukuisia taiteilijan grafiikanvedoksia.

Kuvataiteilija, pilapiirtäjä Olli Isomäki (s.1949) asuu ja työskentelee nyt Iittalassa. Hän asui Saksassa yli 30 vuotta (1971-2002), jossa toimi pilapiirtäjänä lukuisille julkaisuille ja piti useita piirrosnäyttelyitä. Veistäjänä hän käyttää materiaalinaan pääasiassa puuta. Hän on ollut toteuttamassa lukuisia kuvanveistäjä Pertti Kukkosen betoniveistoksia ja maisemateoksia vuodesta 2004 lähtien.

Kuvanveistäjä Erkki Kannosto (s.1945) asuu Oulunkylän taiteilijatalossa Helsingissä ja hänet voi tavata työskentelemässä myös kesäpaikassaan Tuikkulassa, Vähikkälän entisessä työväentalossa Janakkalassa. Kannosto valmistui Suomen taideakatemian koulusta 1970. Uransa alkupuolella hän teki poptaiteeksi luonnehdittavia teoksia, myöhemmin realistisia mm. henkilöaiheisia pienoisveistoksia. Hänen teoksiaan löytyy Suomen tärkeimmistä julkisista taidekokoelmista ja hän on tehnyt useita julkisia veistoksia ulkotiloihin, esimerkiksi Punavankien muistomerkki v. 1978 Lahdessa.

Kuvataiteilija Willem Krijgsman (s. 1953 Hollannissa) on asunut Suomessa vuodesta 1981 lähtien. Hän opiskeli sisustusarkkitehdiksi Rotterdamissa 1976-81, Willem de Kooning Academie. Hän asuu ja työskentelee Riihimäellä. Krijgsmanin veistokset ovat savesta muovattuja muotokuvia, reliefimäisiä kasvoja ja pienoisveistoksia, joissa hän tutkii ihmisen tunneilmaisuja ja sisäisen maailman heijastumia. Hänen pikkutarkat värikynämaalauksensa viittaavat usein taidehistoriaan. Hän käsittelee teoksissa omaa integraatioprossesiaan hollantilaisesta suomalaiseksi mm. Suomen kultakauden maalaustaidetta käyttäen.

Kuvanveistäjä Riitta Kopra (s.1982) asuu ja työskentelee Rengon Kaloisissa, jossa pitää myös Galleria Kummitusta. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta v. 2016. Tapasin ötökän ja tapasin puun. Katselin ympärilleni ja päätin, että rakennan itse omat totuuteni. On vapaus valita mistä kiinnostuu, mille antaa arvoa. Mikä on tärkeää? Ja mitä jos sen voisi päättää itse? Meiltä jää huomaamatta niin paljon. 

Kuvanveistäjä Olli Larjo (s. 1964 Kuhmoisissa) asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa. Yksityisnäyttelyitä hän on pitänyt vuodesta 1993 lähtien. Hän on mm. Suomen kuvanveistäjäliiton, Ars-Häme ry:n, Hämeenlinnan taiteilijaseuran ja Siperian valimon jäsen. Olli Larjo on vahvasti vaikuttanut Hämeenlinnan taidekenttään niin Aimokoulun tuntiopettajana kuin aktiivisena kuvanveistäjänä. Julkisia teoksia mm. Tiitiäisen satupuisto, Näsinpuisto Tampere 2014, Auringon piirissä, Hämeenlinnassa 2007-2016: kolme teosta yhdessä kirjailija Olli Jalosen ja kuvanveistäjä Anssi Taulun kanssa.

Taidegraafikko Raisa Mesilaakso (s.1955 Torniossa) on asunut ja työskennellyt Tervakosken paperitehtaaseen kuuluvassa Lumppulinnassa vuodesta 1999 lähtien. Hän opiskeli Suomen taideakatemian koulussa 1972-76. Mesilaakson mieluisin materiaali on paperi, jonka hän itse valmistaa. Valo ilmestyi hänen teoksiinsa 90-luvun lopulla. Mesilaakson teokset kuvaavat usein ihmisten välistä kohtaamista.

Kuvataiteilija Elina Salonen (s. 1982) asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa. Hän on opiskellut mm. Italiassa lasiteknikoksi ja Espanjassa kuvanveistoa ja Hämeen ammattikorkeakoulussa muotoilua, lasia ja keramiikkaa. Lasi ja keramiikka ovatkin hänen tänhetkisiä materiaalejaan ja kasvot toistuvat usein hänen teoksissaan. Mikä kiinnittää huomiomme? Miksi jotkut asiat jäävät huomaamatta?

Kuvanveistäjä Anssi Taulu (s. 1969) asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa. Hän käyttää lukuisia eri materiaaleja töissään: kivi, pronssi, rauta, puu. Viimeisten vuosien aikana hän on siirtynyt installaatioissaan yhä enemmän kierrätysmateriaaleihin: pahvi, muovi, kumi ja uusimpana myös parafiini. Julkisia teoksia mm. Auringon piirissä 2007-2016 Hämeenlinnassa. Taulun teoksissa toistuvat usein syklisyys, orgaanisuus sekä rakenteellisuus.

Kuvanveistäjä Maija Vainonen (s.1948) asuu ja työskentelee Riihimäellä. Keramiikka ja pronssi ovat hänen keskeisimpiä materiaalejaan. Jalkani ei mahdu tanssikenkään, joka oli aivan sopiva vuosia sitten. Taiteilijuuteni on yhtä hankala tunkea määritelmään, koska matka jatkuu ja jokin muuttuu koko ajan.

www.taidelainaamo.com/valokiilassa

Yhteystiedot ja aukioloajat

GalleriaKONE ja Taidelainaamo
Verkatehtaankuja, Opistotalon 1. kerros
Avoinna ti–pe 11–18, la 11–16, su–ma suljettu
Vapaa pääsy
www.galleriakone.fi
www.taidelainaamo.com

Lue lisää

Järjestäjä

Taidelainaamo