Hämeenlinnan kaupunki
Elina Vähälä (viulu) & Paavali Jumppanen (piano)

« Palaa edelliselle sivulle

Elina Vähälä (viulu) & Paavali Jumppanen (piano)

Milloin

Verkatehdas, Vanaja-sali

  • ti 5.2.2019 klo 19.00

Sisäänpääsy

Hinnat alkaen toimituskuluineen
Peruslippu 30 €
Pyörätuolin saattaja 0 €

Mitä

Elina Vähälä, viulu
Paavali Jumppanen, piano

Claude Debussy: Sonaatti viululle ja pianolle g-molli
Aulis Sallinen: Sonaatti viululle ja pianolle Op. 113. Teoksen kantaesitys!
Maurice Ravel: Sonaatti viululle ja pianolle nro 2 M.77
César Franck: Sonaatti viululle ja pianolle A-duuri

Elina Vähälän ja Paavali Jumppasen sonaattiohjelma esitetään ensimmäisen kerran Verkatehtaalla. Myös ohjelmassa oleva Aulis Sallisen uusi sonaatti viululle ja pianolle kantaesitetään tässä konsertissa. ”Sallisen ilmaisu on pelkistettyä, mutta myös vapaata. Hauskalla tavalla osien sisällä mennään karakterista toiseen. Osat kehittyvät, mutta materiaalia ei juuri toisteta. Teos on mielenkiintoinen ja hyvällä tavalla haastava!” Verkatehtaalle tuloa Paavali Jumppanen ja Elina Vähälä odottavat paljon. ”Se on todella hieno talo, sinne on erittäin kiva palata”, Paavali Jumppanen sanoo.

Elina Vähälä

Maineensa valovoimaisena ja poikkeuksellisen monipuolisena muusikkona Vähälä on ansainnut laaja-alaisella repertuaarillaan, joka kattaa konserttoja ja kamarimusiikkia barokista nykypäivään. Vuonna 2012 hän kantaesitti tilaamansa Jaakko Kuusiston viulukonserton, jonka hän myös äänitti BIS-yhtiölle vuonna 2013 samalle levylle John Coriglianon Punainen viulu -konserton kanssa. Vähälä on kantaesittänyt myös Aulis Sallisen Kamarikonserton sekä Curtis Curtis-Smithin Kaksoiskonserton yhdessä pianisti-kapellimestari Ralf Gothónin kanssa. Kalevi Ahon viulukonserton nro 2 Vähälä kantaesitti vuonna 2016.

Vähälän viimeaikaisiin kohokohtiin kuuluvat esiintymiset Minnesotan orkesterin, Detroitin ja Houstonin sinfonikoiden, Lyonin kansallisen sinfoniaorkesterin, Tukholman kuninkaallisten filharmonikoiden sekä Singaporen sinfoniaorkesterin kanssa. Vähälä on ollut tuttu näky Sinfonia Lahden kiertueilla, viimeksi Soulin kansainvälisellä musiikkifestivaalilla. Syyskuussa 2015 Vähälä soitti televisioidussa konsertissa lähes mahdottomana pidetyn Sibeliuksen viulukonserton varhaisversion Radion sinfoniaorkesterin solistina Hannu Linnun johdolla.

Paavali Jumppanen

Paavali Jumppanen heittäytyy mielellään suurten teoskokonaisuuksien esittämiseen. Yksi ikäpolvensa aktiivisimmista ja kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaispianisteista sujahtaa vaivatta Bachin Die Kunst der Fugesta Schönbergin pianokonserttoon ja Brahmsin konsertoista Beethovenin sonaatteihin. Hän on esiintynyt lukuisien kuulujen kapellimestarien kanssa, joista mainittakoon David Robertson, Sakari Oramo, Osmo Vänskä sekä Jaap van Zweden. Avantgardea rakastava Jumppanen on tehnyt yhteistyötä monien aikamme säveltäjien kanssa. Työskentely Pierre Boulezin, William Duckworthin, Henri Dutilleuxin, Perttu Haapasen ja Lauri Kilpiön kanssa on avannut Jumppaselle monipuolisen näkökulman musiikin alati ajassa muuttuvaan luonteeseen.

Jumppanen vietti 2011–12 lukuvuoden vierailijana Harvardin yliopiston musiikkitieteen laitoksella Yhdysvalloissa syventyen erityisesti Wieniläisklassismin moniin ulottuvuuksiin. Hän on esittänyt sekä Beethovenin että Mozartin pianosonaatit useissa runsasta huomiota saaneissa konserttisarjoissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. Ensimmäisenä suomalaispianistina Jumppanen on levyttänyt Beethovenin 32 pianosonaattia.

Taiteilijatapaamisessa illan tähdet Elina Vähälä ja Paavali Jumppanen

Ennen konserttia klo 18.15 alkavassa taiteilijatapaamisessa tavataan viulisti Elina Vähälä ja pianisti Paavali Jumppanen.

Tapaamisia emännöi Hannele Eklund, joka johdattelee keskustelua musiikista ja musiikin liepeiltä. Hannele Eklund on tullut Verkatehtaan yleisölle tutuksi jo kirjoittajana. Hänen kynästään ovat lähteneet mm. Numero-lehtien klassisen musiikin artikkelit. Hänellä on pitkä työhistoria Radion Sinfoniaorkesterin, Avanti!n ja Helsingin Kaupunginorkesterin kanssa.

Kesto n. 2h, sis. väliajan.

 

 

Lue lisää

Lipunmyynti

Verkatehtaan lipunmyynti. Suljettu 19.12.2020–31.1.2021.

Ticketmaster Suomi. 0600 10 800 (1,98 euroa/min+pvm) tai 0600 10 020 (6,84 euroa/puhelu+pvm). Avoinna arkisin klo 8–17.

Järjestäjä

Sublime Music Agency ja Verkatehdas