Siirry sisältöön

Lentiskerho: Syksyn kuulumisia ja pohdintaa ravinnosta

Täällä terveisiä lähettelevät Pipsa ja Tuuli. Vuosi on juuri vaihtunut ja aika kääntää uusi puhdas sivu. Meillä oli lyhyt joulutauko peleistä ja harjoituksista, mikä teki tosi hyvää niin mielelle kuin kehollekin. Oli ihanaa rentoutua kotona perheen kanssa ja fiilistellä joulua. Akut ladattuina oli mukava palata takaisin arjen puuhiin ja aloittaa valmistautuminen seuraaviin peleihin.

Palataan nyt hetkeksi kuitenkin ajassa hiukan taaksepäin ja muistellaan syyskauden yhtä isoa kohokohtaa, jossa pääsimme haastamaan maailman tähtiä Europelien merkeissä. Tänä vuonna CEV Challenge Cupissa (CEV = European Volleyball Confederation, Challenge Cup = haastajaliiga) saimme vastaan joukkueen yhdestä maailman kovimmista lentopallomaista Turkista. Istanbulilaisessa
joukkueessa meitä odotti useampi huippupelaaja, jota ei montaa kertaa elämässään pääse haastamaan. He ovat ammattilaisia isolla A:lla. Se, että pääsee pelaamaan tällaisia pelejä, jotka vievät meitä eri maihin ovat tämän lajin iso anti.

Tiedossa oli suuri haaste, mutta herkullinen sellainen. Valmistautuminen riittävän levon, laadukkaan harjoittelun ja tasaisen energiansaannin takaavan ravinnon avulla tulisi olla samanlaista kuin muihinkin otteluihin. Tämän kaltaista joukkuetta vastaan olisi tärkeää pystyä pelaamaan mahdollisimman vapautuneesti, rohkeasti ja ennakkoluulottomasti yhtään nöyristelemättä, vaikka odotukset voitosta olisivatkin isomman työn takana.

Ihmisiä usein kiinnostaa, miten oikein valmistaudumme otteluihin ja harjoituksiin. Jokainen urheilija on yksilö, joten ei ole yhtä oikeaa tapaa valmistautua. Kaikki alkaa kuitenkin ihan perusasioista. Urheilijoiden arki on jatkuvaa tasapainottelua levon, ruuan ja rasituksen kanssa. On siis tärkeää pitää huolta unesta, ravinnosta ja palautumisesta päivittäin ja rakentaa pohjaa tulevia tärkeitä otteluita varten. Ei esimerkiksi riitä, että vasta pelipäivänä syö riittävästi, vaan niin täytyy tehdä joka päivä. Kehittyminen urheilijana on matka ja prosessi, jossa jokapäiväiset valinnat ja teot merkitsevät. Olemmekin hyvin kiitollisia, että Verkatehdas mahdollistaa meille monipuolisen ja ravinteikkaan aterian päivittäin ja varmistaa sen, että saamme heidän lounaspöydästään kaikki tarvittavat ravinto- ja raaka-aineet, joilla jaksamme ja palaudumme päivästä toiseen. Tämäkään ei tosin ole kaikkialla itsestään selvää ja tietenkin ratkaisut, joita urheilijat tekevät parhaan mahdollisen peliesityksensä eteen ovat yksilöllisiä.

Lentopallon myötä olemme päässeet näkemään ja tutustumaan eri maihin ja kulttuureihin ja on ollut hyvin mielenkiintoista nähdä ja kuulla, miten eri tavoin pieniäkin asioita hoidetaan eri paikoissa. Jo pelkästään oman joukkueen sisällä näkyy paljon eri taustoja ja kulttuureja, jotka auttavat ymmärtämään asioita eri perspektiiveistä. On ollut mielenkiintoista keskustella joukkuekavereiden kanssa esimerkiksi päivän eri aterioista ja jakaa toisillemme inspiraatiota.

Pääsimme hyvin tutustumaan Turkin reissulla heidän ruokakulttuuriinsa. Aamupalalla tarjolla oli muun muassa paljon erilaisia juustoja, lihoja ja leikkeleitä, lehtitaikinaleivoksia, kuivattuja hedelmiä ja vaaleaa leipää sekä suklaacroisantteja. Lounaalla ja päivällisellä syötiin usein lihaa ja ranskanperunoita pienen vihersalaatin kera. Välipala ennen peliä oli samankaltainen kuin aamiainen. Vaikka tarjottavista löytyi paljon samaa kuin Suomestakin, niin tutuista rutiineista tuli poiketa. Ulkomaan pelireissuilla oppii sopeutumaan eri olosuhteisiin ja se onkin tärkeä taito urheilijana.

Turkin ruokakokemusten jälkeen oli kuitenkin ihana palata taas takaisin Suomeen ja erityisesti Verkatehtaan lounaan äärelle. Kun pääsee näkemään maailmaa, osaa taas arvostaa ihan uudella tavalla oman kotimaan tarjoamaa hyvää ja laadukasta ruokaa, josta löytyy sopivia vaihtoehtoja jokaiselle.

Iloista uutta vuotta kaikki Verkatehtaan blogin lukijat!

Lämpimin terveisin Pipsa ja Tuuli