Siirry sisältöön

Työharjoittelussa Verkatehtaalla

Julkaistu 4.2.2022
Teksti Hanna Laaksonen

Ammattikorkeakoulun työharjoittelu on loistava tilaisuus syventää koulussa opittua todellisissa työelämän tilanteissa, ja harjoittelu onkin usein yksi opiskeluajan antoisimpia kokemuksia. Tässä blogijutussa on koottuna ajatuksia sekä omasta harjoittelukokemuksestani Verkatehtaalla markkinoinnin parissa että osittain samaan aikaan tuotannon työharjoittelussa ahkeroineen Sadun mietteitä.

Työharjoittelijat esittäytyvät.

Ammattitaitoinen henkilöstö, monipuolisuus ja inspiroiva miljöö houkuttelivat hakeutumaan Verkatehtaalle

Sekä itselleni että Sadulle Verkatehdas oli entuudestaan tuttu paikka asiakkaan näkökulmasta ja jokin talon tunnelmassa puhutteli meitä molempia. ”Paikan lämminhenkisyys ja hyvä fiilis olivat jääneet mieleen, kun mietin minne hakisin työharjoitteluun. Aistin nämä samat tunteet myös harjoittelun aikana työntekijän roolissa”, Satu sanoo. Myös talon ammattitaitoinen tuotantotiimi ja monipuolinen tapahtumien kirjo kiinnostivat Satua: ”Verkatehtaalla on upeat puitteet tapahtumien järjestämiseen ja mahtava ammattilaisten joukko niitä toteuttamassa. Oli ilo olla osa tätä porukkaa edes tämän pienen hetken verran!”

Itselleni Verkatehdas oli ensimmäinen ajatus harjoittelupaikaksi jo opiskelujen alussa syystä, jota en osaa itsekään täysin selittää. Verkatehdas vain ”tuntui” oikealta ja tuon ajatuksen voimin hain paikkaa. Joskus intuitioon kannattaa luottaa!

Opiskelujeni myötä erityinen kiinnostus tapahtumamarkkinointia kohtaan kasvoi, joten Verkatehdas oli lopulta täysin selkeä valinta. Myönnettäköön, että alueen vaikuttava arkkitehtuuri ja ainutlaatuinen miljöö puolsivat ajatusta, sillä kukapa ei haluaisi työskennellä näin hienossa ympäristössä. Aivan harjoitteluni alkuun osui sopivasti Valon aika -valotaideteoksen esitysaika, ja tuntui varsin juhlalliselta kävellä aamulla töihin ihastellen Verkatehtaan julkisivuun heijastettua upeaa valoteosta.

Rennossa ilmapiirissä uuden opettelu on helppoa ja hauskaa

Ensimmäinen päivä on varmasti aina hieman jännittävä, mutta Verkatehtaan porukkaan oli helppo sujahtaa mukaan. Rennossa ja välittömässä ilmapiirissä työskentely oli mutkatonta ja alusta asti oli ihana huomata, että tässähän pääsee ihan oikeisiin töihin! Työharjoittelijan rooli ei todellakaan ollut mitään ”kahvin keittelyä”. Kattava perehdytys alkoi heti ensimmäisestä päivästä ja sain heti mm. pääsyn työn kannalta oleellisiin tietoihin, kuten markkinointisuunnitelmaan ja muihin ohjeistuksiin. Tämä synnytti tunteen siitä, että minuun luotetaan. Mahtavaa oli myös yhdessä tekemisen meininki ja tasavertainen keskustelu. En koskaan kokenut, että mielipiteitäni, ajatuksiani tai kysymyksiäni olisi vähätelty; päinvastoin niistä syntyi hyviä, aitoja keskusteluja.

Myös Satu koki työharjoittelunsa aikana olevansa aidosti osa tiimiä. Ensimmäisenä päivänäni näin Sadun toimistolla hääräilemässä ja vasta lähempien esittelyjen jälkeen minulle selvisi, että hänkin on suorittamassa työharjoitteluaan. Tekemisen varmuudesta päätellen olisin veikannut hänen olevan talon vakikalustoa.

Työskentelyilmapiiri oli kannustava ja myös Sadun mielestä Verkatehtaan vahvuuksia on erityisesti työntekijöiden välinen yhteistyö ja ammattitaito. ”Minulla oli koko harjoittelun ajan turvallinen olo sekä tunne, että pystyin kysymään keneltä tahansa apua ja neuvoja.” Satu kiteyttää.

Etätyöskentelytaitojen testausta ja ripaus hyvää tuuria

Koronatilanteen nopeat muutokset huonompaan suuntaan aiheuttivat hieman muutoksia myös työharjoitteluuni, ja osan ajasta työskentelimmekin etänä. Hyväksi onnekseni etätyöskentely ajoittui harjoittelun viimeisiin viikkoihin, jolloin itsenäisempi työskentely oli jo melko helppoa. Etätyöskentely sujui säännöllisten palaverituokioiden ja hyvän yhteydenpidon myötä todella onnistuneesti. Oman työn rytmittämistä ja itseohjautuvuutta olin saanut opetella paljon jo verkko-opiskelun myötä,  joten aivan uudesta asiasta ei ollut kyse.

Sadulla kävi pandemiatilanteen suhteen erittäin hyvä tuuri, sillä hänen harjoittelunsa osui ajankohtaan, jolloin tapahtumia voitiin järjestää koronapassin turvin lähes normaalisti. Satu pääsikin kuuden viikon aikana olemaan osa jopa kolmentoista tapahtuman tuotantoa ja järjestelyjä. Tapahtumien joukossa oli paljon erilaisia tapahtumatyyppejä: kokouksia, seminaareja, yritystilaisuuksia ja yleisötapahtumia, joten Sadulle muodostui kattava kuva erikokoisten ja -tyyppisten tuotantojen parissa työskentelystä.

Työtehtävien vaihtelevuus ylläpitää motivaatiota

Vaikka opiskelemme Sadun kanssa eri aloilla, olivat tavoitteemme harjoittelun suhteen loppujen lopuksi melko samat. Halusimme oppia ymmärtämään miten kokonaisuudet suunnittelusta toteutukseen rakentuvat ja päästä käsiksi konkreettiseen tekemiseen. Satua kiinnosti erityisesti miten tapahtumajärjestämisen osa-alueet linkittyvät toisiinsa ja miten yhteistyö ja kommunikointi ”palapelin palasten” välillä hoituu. Itselläni oli tavoitteena oppia lisää erityisesti markkinointiviestinnän suunnittelusta ja toteutuksesta. Toivoin myös kehittyväni viestijänä, ja kaipaamiani monipuolisia kirjoitustehtäviä tipahtelikin pöydälle mukava määrä!

Työtehtäväni sisälsivät mm. somepäivitysten tekoa, verkkosivujen päivittämistä, uutiskirjeen kokoamista, printti- ja digimateriaalien suunnittelua InDesignilla, kuvankäsittelyä, tapahtumamainosten kokoamista Verkatehtaan infonäyttöihin ja viestinnällisiä töitä, kuten blogitekstien ja asiakastarinan kirjoittamista verkkosivuille. Antoisinta oli ehkäpä InDesignin ja WordPress-verkkosivupohjan käytön opettelu, sillä olin toivonut saavani varmuutta erilaisten ohjelmistojen käyttöön ja tämä toive toteutui.

Sadun työharjoittelu sisälsi niin ikään laajasti erilaisia tehtäviä. Hän kertoo oivaltaneensa paljon siitä, miten tärkeä jokaisen työpanos tuotannoissa on halutun lopputuloksen kannalta. Tapahtumapäivinä hänen työaikansa painottui usein iltaan, sillä hän työskenteli tapahtumapaikalla vastaten muun muassa takahuoneiden järjestyksestä, toimien asiakkaiden apuna ja hoitaen juoksevia asioita.

”Mieleenpainuvia tilanteita ja upeita ihmisiä tuli tavattua!” Satu lisää. Erityisen hyvin Sadun mieleen on jäänyt erään artistin konsertissa hänelle annettu tehtävä: Sadun piti välittää radiopuhelimella muille työntekijöille tieto, milloin kaikki on valmista, ja konsertin saa aloittaa. Äkkiseltään pieneltä asialta vaikuttava tehtävä on kuitenkin kokonaisuuden kannalta tärkeä. Ammattitaitoisesti hoidettu tapahtuma muodostuu juuri näistä saumattomasti toimivista pienistä yksityiskohdista. ”Niin jännittävää, mutta myös aivan mahtavaa!” totesi Satu jälkikäteen.

Aika kului kuin siivillä

Ainakin omalta kohdaltani voin todeta, että kahdeksan viikkoa kului uskomattoman nopeasti. Aivan kaikkea oppimaani en kenties ole vielä edes sisäistänyt, ja nyt onkin hyvä jättää uudet asiat hieman muhimaan. Sadun kanssa jaamme kokemuksen siitä, että työharjoittelu antoi paljon varmuutta ja uusia eväitä jatkaa oman ammattitaidon kehittämistä.

Omat vahvuudet ja kehityskohteet selkiytyivät ja niiden tunnistaminen auttaa aina eteenpäin. En missään nimessä väheksy teoriaopintojen tärkeyttä, mutta tiedän olevani viime kädessä ”tekemällä oppii”-tyyppiä. Siksi onkin mahtavaa, että minulle tarjoutui mahdollisuus suorittaa työharjoittelu Verkatehtaalla hankalasta pandemiatilanteesta huolimatta. Kiitos koko Verkatehtaan porukalle!

Kiinnostuitko työskentelystä tai työharjoittelusta Verkatehtaalla? Lisätietoja täältä.