Työharjoittelussa: Verkatehdas ensimmäisenä ponnahduksena kulttuurikenttään
Julkaistu 20.12.2024
Kuvat Ilari Väisänen
Hämeenlinnalaislähtöinen Mirka Hakkola viihtyi Verkatehtaalla tekniikan puujalkavitsien parissa työharjoittelussa neljä kuukautta syksyllä 2024. Työharjoittelun pituus mahdollisti sen, että Mirka ehti perehtyä syvemmin talon toimintatapoihin ja organisaatiorakenteeseen.
Annetaan Mirkan kertoa työharjoittelustaan omin sanoin!
Olen Mirka Hakkola, 31-vuotias hämeenlinnalaislähtöinen kulttuurialan opiskelija. Aloitin opintoni Seinäjoen ammattikorkeakoulussa syksyllä 2023, ja tavoitteeni on valmistua kulttuurituottajaksi 2027. Ennen opiskelujani työskentelin hoitoalalla useamman vuoden, jonka aikana ehdin pohtimaan alan vaihtoa moneen kertaan. En kuitenkaan halunnut lähteä opiskelemaan mitä tahansa, vaan löytää alan, jossa pääsen aidosti toteuttamaan itseäni ja hyödyntämään omia vahvuuksiani.
Kulttuuriala osoittautui nappivalinnaksi jo ensimmäisen lukuvuoden aikana. Toinen opiskeluvuoteni käynnistyi neljän kuukauden mittaisella työharjoittelujaksolla, joka oli allekirjoittaneelle ensimmäinen kulttuurialalla. Verkatehdas oli ainoa paikka, jonne hain harjoitteluun, sillä sen monipuolinen toiminta ja vaikutus kotipaikkakuntani kulttuurikenttään kiinnostivat minua. Onnekseni minut otettiin taloon erittäin lämpimästi vastaan, josta olen äärimmäisen kiitollinen koko Verkatehtaan henkilökunnalle.
Harjoitteluni aikana pääsin työskentelemään monipuolisesti talon eri ammattilaisten kanssa, keskittyen erityisesti tuotantotyöhön ammattitaitoisten tuotantopäälliköiden rinnalla. Pääsin
osallistumaan tuotantojen eri vaiheisiin ja opin laajasti niiden elinkaarta Verkatehtaan kaltaisessa tapahtumatalossa. Harjoittelun aikana näin paljon erilaisia tuotantoja ja työskentelytapoja, joista oli hyvä poimia oppeja tulevaisuuteen.
Verkatehtaalla on upeat ja modernit puitteet tapahtumien järjestämiseen. Erityisesti Vanaja-sali yllättää monipuolisuudellaan, sillä se tuntuu muovautuvan lähes mihin tahansa istuvasta konserttisalista aina tasalattiaan ja klubikatsomoon saakka. Salin tekniikka ja tekniset tuottajat saavatkin paljon kiitosta asiakkailta ja artisteilta, enkä voi muuta kuin yhtyä tähän arvostukseen. Tekniikan väen puujalkavitsien parissa olisin viihtynyt pidempäänkin!
Tuotannon ja tekniikan lisäksi pääsin tutustumaan myös muihin kulttuurituottajalle tärkeisiin osa-alueisiin, kuten myyntiin, markkinointiin ja viestintään. Pääsin muun muassa rakkaan harrastukseni valokuvaamisen pariin, kun loimme viestinnän kanssa talolle omaa joulukalenteria sosiaaliseen mediaan. Myynnin ja markkinoinnin tehtävissä avustin aina tarvittaessa, esimerkiksi tietoja keräten.
Verkatehdas pyörii eri ammattilaisten saumattomalla yhteistyöllä, jotka tarvitsevat rattaiden lailla toinen toisiaan toimiakseen. Monipuolisen kokemuksen myötä Verkatehdas tarjosi minulle myös tukun arvokkaita verkostoitumismahdollisuuksia, jotka pidän varmasti mielessäni kulttuurialalle ponnistaessani.
Vaikka hoito- ja kulttuuriala saattavat ensisilmäykseltä vaikuttaa olevan hyvin ääripäissä toisistaan, koen niillä olevan kuitenkin erityisesti yksi yhteinen nimittäjä: Molemmilla aloilla tehdään töitä ihmisiä varten. Kumpikin ala tähtää ihmisten hyvinvoinnin tukemiseen, kumpikin omilla tavoillaan. Uskon, että pystyn yhdistämään nämä kaksi maailmaa osaksi omaa työskentelyäni tulevaisuudessa.
Haluan vielä kerran kiittää Verkatehtaan upeaa henkilökuntaa, ravintolaa, teatteria ja kaikkia ammattilaisia, joiden kanssa sain työskennellä ja oppia tämän neljän kuukauden aikana. Harjoitteluaikani Verkatehtaalla oli antoisa ja erittäin opettavainen, enkä olisi voinut toivoa parempaa työyhteisöä ensimmäiselle kulttuurialan työharjoittelulle. Lämmin kiitos tästä kokemuksesta, pidän teidät sydämessäni aina!