Siirry sisältöön

Näin kohtaat vastuullisesti – vinkkimme vastuullisiin tapahtumiin

Vastuullisuus on nykyisin tärkeä osa liiketoimintaa. Meillä Verkatehtaalla kehitetään vastuullisuutta esimerkiksi Ekokompassi-sertifikaattiimme pohjautuen. Lisäksi olemme vastuullisia myös toisiamme kohtaan. Haluamme tapahtumatoiminnassamme yhdessä asiakkaiden ja yleisön kanssa edistää kestävää kehitystä ja asettamiemme tavoitteiden saavuttamista.

Tapahtumapaikan valinnalla sekä useilla erilaisilla järjestelyratkaisuilla vaikutat suoraan yrityksenne vastuullisuustavoitteiden saavuttamiseen ja rakennat kestävän kehityksen huomioivaa brändiänne. Keräsimme vinkkilistan helpottamaan vastuullisen tapahtuman rakentamista.

Ympäristövastuullisuutemme moottorina toimii Ekokompassi-sertifikaatti.

1. Valitse vastuullinen toimija

Tapahtumapaikkojen vastuullisuudessa on suuria eroja. Mikäli vastuullisuus on yrityksellenne selkeä arvo ja haluatte toteuttaa tapahtumanne nimenomaan vastuullisen toimijan tiloissa, ota etukäteen selvää eri tapahtumapaikkojen vastuullisuuden asteesta. Jos tietoa ei löydy esimerkiksi verkkosivuilta, kysy vastuullisuudesta suoraan tapahtumapaikan kanavista.

Meillä Verkatehtaalla vastuullisuudelle on oma verkkosivu, jonne kerätään kaikki vastuullisuuteen liittyvät asiat. Valitsemalla vastuullisen toimijan ja viestimällä siitä tapahtumanne kohderyhmälle rakennat mielikuvaa yrityksestänne vastuullisena toimijana.

2. Valitse julkiset ja reippailu

Tapahtumapaikan sijainnilla on suuri merkitys kun haluat toteuttaa vastuullisen tapahtuman. Valitsemalla hyvien kulkuyhteyksien varrella sijaitsevan tapahtumapaikan voit suunnitella tapahtumasi osallistujien kulkuyhteydet mahdollisimman hiilineutraaleiksi. Jos osallistujasi saapuvat eri puolilta Suomea, suosittele julkisia kulkuvälineitä ja tee valinta helpoksi tarjoamalla valmiit vaihtoehdot hintoineen ja lipunostolinkkeineen. Varaa yhteiskuljetus matkakeskuksesta tapahtumapaikalle. Jos matkakeskus ja mahdolliset majoitustilat sijaitsevat kävelymatkan päässä tapahtumapaikalta, kerro se selkeästi ja liitä mukaan kartta tai linkki vaikkapa tapahtumapaikan saapumisinfoon. Voit myös vaikkapa motivoinniksi laskea mukaan keskimääräiset askelmäärät ja avata sen hyötyvaikutuksen.

3. Tilaa ennakkoon ja kommunikoi

Pyri varaamaan kaikki tarvitsemasi palvelut ennakkoon. Näin tapahtumapaikka pystyy palvelemaan sinua parhaalla mahdollisella tavalla sekä toimimaan vastuullisesti. Ennakkovaraus muun muassa minimoi ruokatuotteiden hävikkiä, mahdollistaa erikoisruokavalioiden huomioimisen kestävästi ja mahdollistaa järkevät työvuorosuunnittelut.

Jos ja kun muutoksia vielä varauksen jälkeen tulee niin ole heti yhteydessä tapahtumapaikkaan. Muutoksia tehdään aina mielellään mahdollisuuksien mukaan etukäteen. No show on aina kurjaa kaikille mutta voit varautua siihen sopimalla esimerkiksi, että mahdollinen ylijäämäruoka voidaan lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. 

Verkatehtaan aurinkoenergian tuottoa ja hiilidioksidipäästöjen vähenemää voi seurata aulan näytöltä. KUVA Jenni Ruotsalo

4. Suosi kasviksia, nauti hanavettä

Ruoka- ja juomavalinnoilla voit helposti vaikuttaa tapahtumasi vastuullisuuteen. Kasvikset ovat ilmaston kannalta lähes sata kertaa parempi valinta kuin naudanliha. Vegaanivalinnat ja kasvikset ovat lähes poikkeuksetta kestävämpiä ja ilmastolle ystävällisempiä vaihtoehtoja kuin punainen liha.

Vastuullisen tapahtumatarjoilun loihdit esimerkiksi kasviksista, vegaanisista vaihtoehdoista sekä järvikalasta. Lisäksi on tärkeää, että hävikki minimoidaan, joten vastuullinen ravintolakumppani on vastuullisen tapahtuman ehdoton kumppani.

Ja sitten se juomapuoli – tyhjien vesipullojen armeija ei miellytä ketään. Valitse siis tapahtumasi yhteyteen raikas hanavesi, jota saa vaikkapa omaan pulloon täydentää vapaasti. Ja tarjolle tietenkin lasit, ei kertakäyttömukit. 

5. Säästä energiaa

Energian säästössä iso tulos syntyy pienistä asioista. Jos valitsit tapahtumallesi vastuullisen ja ekologisiin teemoihin panostavan tapahtumapaikan, saat nauttia heidän energiansäästöstään tapahtumassasi. Itse voit vaikuttaa vielä muun muassa jättämällä turhat sähkölaitteet pois, unohtamalla kaikenlaisen painomateriaalin tuottamisen tapahtumaan ja minimoimalla tapahtumasta syntyvän jätteen määrää.

Jos sinua kiinnostaa tapahtumapaikan energiantuotanto, kysy esimerkiksi millaista sähköä paikka käyttää ja onko valaisu hoidettu led-valaisimilla, kuten meillä Verkatehtaalla.

6. Somista kierrätettävästi

Somistus luo fiilistä ja se on yksi tapahtuman peruspilareista. Yksi viihtyy ilmapallojen ja konfettien tunnelmassa, toinen nauttii kukkien huumaavasta tuoksusta. Jos somistat esimerkiksi ilmapalloilla ja kukilla, mieti, miten voisit kierrättää somisteet tapahtuman jälkeen. Ilahtuisiko joku taho niistä niin, ettei kaikkea tarvitsisi heivata suoraan jäteastiaan?

Vastuullinen tapahtumasomistus syntyy valitsemalla kierrätettäviä tuotteita sekä panostamalla valaisuun ja uudelleen käytettäviin elementteihin. Valitse esimerkiksi pestävät kangaspöytäliinat paperisten sijaan ja anna valon luoda fiilistä. Meidän ammattilaiset ideoivat mielellään kanssasi lisää ja inspiraatiota voit löytää myös Tapahtumaideat-sivultamme.

7. Valitse aineeton

Aina kun voit, valitse fyysisen tuotteen sijaan aineeton vaihtoehto. Modernissa vastuullisessa tapahtumassa esimerkiksi ohjelma voi olla printatun lehtisen sijaan QR-koodin takana verkkosivuilla. Erinomainen esimerkki vastuullisesta valinnasta on myös aineeton tai vähintäänkin kestävä ja ekologisesti valmistettu give away -muisto, joka jättää vastuullisen muistijäljen.

Esimerkiksi sähköinen lahjakortti ilahduttaa varmasti enemmän kuin varta vasten tapahtumaa varten painatettu kuponki tai ostettu muovihärpäke. Muistona voi olla myös vaikkapa asia, joka annetaankin jollekin muulle, kuin osallistujalle. Takuuvarman vaikutuksen osallistujaan sekä tapahtumapaikan lähitienooseen tekee vaikkapa pieni lahjoitus paikalliselle toimijalle jokaisesta osallistujasta. 

Valoilla ja kauniilla kattauksella luot vastuullisen somistuksen, joka kruunaa tapahtumasi. KUVA Anne Salmio