Siirry sisältöön

Virtuaalitapahtuman järjestäminen green screen -tekniikkaa hyödyntäen

Julkaistu 8.11.2021
Teksti Juha Rouhikoski, tuotantopäällikkö
Kuvat Oskari Raunio, Pasi Visakivi

Erilaiset virtuaali- ja hybriditapahtumat ovat tulleet tapahtuma-alalle jäädäkseen, vaikka koronapandemia taka-alalle siirtyisikin. Yksi keino toteuttaa näyttäviä ja laadukkaita virtuaali- ja hybriditapahtumia on green screen -tekniikan hyödyntäminen.

Pitkän pandemiajakson aikana erilaiset virtuaaliset alustat ovat tulleet ihmisille tutuiksi jo lähes kyllästymiseen asti. Virtuaalinen maailma on kuitenkin tuonut myös kiistattomia hyötyjä esimerkiksi sijaintiriippumattomuuden myötä. Myös Verkatehtaalla on työskennelty ahkerasti, jotta virtuaalisen tapahtumatuotannon osa-alueet olisivat hallussa parhaalla mahdollisella tavalla.

Verkatehtaalla on järjestetty useita onnistuneita virtuaali- ja hybriditoteutuksia viime ja tämän vuoden aikana. Vaikka myös perinteiset tapahtumat ovat palanneet Vanajaveden rannalle, selvää kuitenkin on, että koronaa edeltävään aikaan ei voida eikä haluta täysin palata. Haluamme tarjota entistä monipuolisempia virtuaalisen tapahtumatuotannon mahdollisuuksia, ja tärkeä tekijä tässä on Verkatehtaan Kokouskeskuksesta löytyvä Green Studio.

Green screen -tekniikalla varustellun tilan avulla tapahtumille ja tuotannoille voidaan luoda virtuaaliset lavasteet, joiden suunnittelussa melkeinpä vain mielikuvitus on rajana. Studio tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia erilaisiin tapahtumatoteutuksiin, kuten talk show -tuotantoihin tai koulutuksiin, ja sopii hyvin myös video- ja kuvatuotannon tarpeisiin. Pureudumme seuraavissa kappaleissa tarkemmin siihen, mitä green screen -tekniikka on, miten sitä voidaan hyödyntää virtuaalitapahtumissa ja mitä kaikkea tässä tulee ottaa huomioon.

Green Studio virtuaalitapahtuma Verkatehdas

Miten green screen -tekniikka toimii?

Green screen -tekniikka on erikoistehostemenetelmä, jota hyödynnetään esimerkiksi musiikkivideo- ja elokuvatuotannoissa. Aiemmin myös tv:n säätiedotukset toteutettiin green screen -tekniikkaa hyödyntäen, joten useimmilla onkin jonkinlainen käsitys sen toiminnasta. Mutta miten green screen -tekniikka ihan käytännössä toimii?

Green screen -tekniikka (tunnetaan myös nimillä Blue screen ja Chroma key -tekniikka) on elokuva-, video- ja valokuvaustuotannoissa tunnettu tekniikka, jolla kuvattavan kohteen taustan voi korvata toisella kuva- tai videolähteellä. Kuvauksessa ohjelmoidaan vihreän värin tilalle läpinäkyvä tausta, johon haluttu uusi tausta tietokoneen avulla upotetaan. Vihreän värin tilalla voi olla mikä tahansa muukin väri, mutta koska varsinkin ihmisissä on vähän vihreää, on valinta hyvä. Kuvattava henkilö ei siis voi käyttää vaatetuksessaan vihreää väriä, koska muutoin siihenkin tallentuisi valittu tausta. Asia ei kuitenkaan ole ihan noin yksinkertainen sillä tietokoneella voidaan luoda erilaisia maskeja estämään taustan upotusta tietyillä kuvassa olevilla alueilla.

Missä green screen -tekniikkaa voidaan hyödyntää?

Tehostemenetelmänä green screen -tekniikka on monikäyttöinen. Kuten aiemmin mainittiin, green screen -tekniikkaa hyödynnetään elokuva-, video- ja valokuvatuotannossa. Verkatehtaan Green Studio sopiikin esimerkiksi valokuvaukseen tai mainosvideoiden tuotantoon, sekä videoblogien ja -podcastien taltioimiseen.

Pääasiallinen tarve Verkatehtaan omalle Green Studiolle syntyi kuitenkin virtuaalitapahtumien lisääntymisen myötä. Tapahtumissa green screen -tekniikka tuo lisäarvoa esimerkiksi erilaisiin talk show -tapahtumiin tai webinaareihin. Green screen -tekniikan avulla useiden näyttöjen, esitysmateriaalien sekä live-esiintymisen yhdistäminen on sujuvaa, joten tekniikka soveltuu hyvin myös erilaisiin koulutuksiin, luentoihin tai puheiden pitämiseen.

Millaista sisältöä green screen -tekniikan avulla voidaan tuottaa?

Green screen -tekniikan avulla voidaan luoda käytännössä millaisia tahansa sisältöjä, joita tietokoneella kankaan tilalle voidaan ja halutaan tuottaa. Mahdollisuuksien osalta siis käytännössä vain mielikuvitus on rajana, mutta tässä kuitenkin muutamia esimerkkejä, joita virtuaalitapahtumissa hyödynnetään:

  • Virtuaalisen tapahtumastudion toteuttaminen omien tarpeiden ja halutun ilmeen mukaisesti. Voit tehdä studiosta juuri itsesi tai yrityksesi näköisen, eikä fyysiset ominaisuudet ole rajoittamassa toteutusta.
  • Tapahtuman vieminen virtuaalisesti tunnettuun paikkaan. Videopodcast-studion voi vielä virtuaalisesti vaikkapa Verkatehtaan Lasipihalle tai ihan mihin tahansa muualle.
  • Useiden näyttöjen sekä live-esiintymisen sujuva yhdistäminen esiintymistilanteessa. Voit upottaa yhtäaikaisesti esityksen taustalle esimerkiksi grafiikkaa, kuvia, videoita ja luentomuistiinpanoja.
Videopodcast virtuaalitapahtuma kuvaukset Green Studiossa Verkatehdas

Mitä kalustoa green screen -tekniikan käyttäminen vaatii?

Onnistuneen green screen -tuotannon tekemisen edellytyksenä on tasainen vihreä pinta, joka tulee valaista mahdollisimman tasaisesti valonlähteillä, joiden värilämpötila on säädettävissä. Taustan kulmat ja saumat tulee olla pyöristettyjä siten, että tausta ja sen vihreys ovat kauttaaltaan tasaisia.

Tuotantoon vaaditaan luonnollisesti myös kuva-, ääni- ja valaistuskalustoa, sekä tietokoneohjelmisto, jolla haluttu sisältö upotetaan vihreän taustan tilalle. Skaala vaadittavalle kalustolle on suuri: yksinkertaisimmillaan pelkkä älypuhelin toimii sekä kamerana, mikrofonina ja green screen -ohjelmistona, mutta luonnollisesti ammattimainen jälki vaatii järeämpää kalustoa. Esimerkiksi laadukkaasti toteutetulla monikameratuotannolla virtuaalitapahtumiin pystytään luomaan tv-ohjelman tuntua.

Mitä green screen -tekniikan avuilla voidaan tavoitella?

Green screen -tekniikan avulla voidaan luoda upeita virtuaalisia lavasteita ja tyylikkäitä tapahtumastudioita, mutta mikä näiden perimmäinen hyöty on? Miksi esimerkiksi yrityksen kannattaa panostaa green screen -tekniikan hyödyntämiseen? Syyt vaihtelevat, ja niitä voi olla useampia, mutta tässä muutamia yleisimpiä:

  • Suora taloudellinen hyöty. Myös virtuaalitapahtumiin, esimerkiksi erilaisiin seminaareihin ja livestriimeihin, voidaan myydä pääsylippuja. Ammattimaisesti toteutettu tapahtuma houkuttelee luonnollisesti enemmän lipunostajia.
  • Toiminnallinen hyöty. Moni on varmasti huomannut, että pitkien ja puuduttavien palaverien ja koulutusten sumassa tuottavuus kärsii, olivatpa tapaamiset sitten etänä tai livenä. Laadukkaasti järjestetty tapahtuma auttaa keskittymään, pitämään mielen virkeänä ja innostumaan sisällöstä uudella tavalla. Näin asiat juurtuvat syvälle esimerkiksi koulutettavan henkilöstön tai potentiaalisen asiakkaan mieleen.
  • Brändimielikuva ja edelläkävijyys. Ammattimaisesti järjestetty virtuaalitapahtuma ja heittäytyminen digitaalisen maailman haasteisiin antaa tapahtuman järjestäjälle positiivista mainetta ja kirkastaa brändimielikuvaa.
  • Kulttuurinen hyöty. Erilaiset yritystilaisuudet ja -juhlat ovat tilaisuuksia, joita muistellaan vielä pitkään, olivatpa ne sitten poikkeuksellisen onnistuneita tai epäonnistuneita. Laadukkaasti toteutetut tapahtumat lisäävät henkilöstön, sidosryhmien tai asiakkaiden sitoutuneisuutta järjestäjään, ja antavat energiaa tuleviin haasteisiin.

Minkälaiset kulut green screen -tekniikan käytöstä syntyy?

Green screen -tekniikalla toteutettujen tapahtumien kulurakenteessa muuttuvia tekijöitä ovat esimerkiksi tilavuokran suuruus, käytössä oleva kalusto sekä suunnitteluun ja toteutukseen vaadittavat henkilöstön työtunnit. Pyrimme paketoimaan Green Studion käytön mahdollisimman helpoksi paketiksi, ja tämä paketti löytyykin täältä nimellä Virtuaalipaketti 3.

Virtuaalipaketti 3:n hinta muodostuu kahdesta osasta. Toinen osa on Green Studion tilavuokra sisältäen kuvausvalot sekä 10 tuntia tapahtuma-aikaa. Toinen osa koostuu toteutukseen liittyvistä palveluista, jotka hinnoittelemme erikseen. Toisin sanottuna siis, jos haluat ja pystyt hoitamaan toteutuksen kokonaan itse, lisäpalveluiden tarvetta ei synny, mutta autamme erittäin mielellämme myös suunnittelemaan ja toteuttamaan koko tapahtuman alusta loppuun. Myyntiimme voit ottaa yhteyttä tekstin lopusta.

Lopuksi

Vaikka nyt tuntuisikin siltä, että kaikki etä-, virtuaali- ja hybridikohtaamisiin liittyvät asiat saisivat pandemiatilanteen hellitettyä jäädä, niitä ei ole kuitenkaan täysin syytä unohtaa. Tapahtuma-ala on suuressa myllerryksessä pandemian lisäksi myös ympäristöasioihin liittyen, ja erilaiset virtuaali- ja hybriditoteutukset tulevat mitä todennäköisimmin nostamaan merkitystään myös normaaliolosuhteissa.

Kannustamme rohkeasti jatkamaan virtuaalitapahtumien hyödyntämistä, ja kokeilemaan myös green screen -tekniikkaa yhtenä työkaluna. Jos haluat tehdä sen täällä meillä Verkatehtaalla, toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi, mutta missä ikinä sen teetkin, toivottavasti tästä tekstistä oli jotain apua!

Tutustu Green Studioon täältä.
Tutustu virtuaali- ja hybriditapahtumien järjestämiseen täältä.

 

Tapahtumaa järjestämässä?
Anna meidän auttaa.

”Verkatehdas on laadukas yhdistelmä toimivia tiloja ja intohimoista tapahtumaosaamista. Toteutamme parhaimmat järjestelyt ja autamme sinua saavuttamaan tilaisuutesi tavoitteet.”

Rita Kujanpää, myyntipäällikkö
+358 40 868 2158
rita.kujanpaa@verkatehdas.fi

Desire Lindell-Hautala, myynti- ja tapahtumakoordinaattori
+358 50 595 6704
desire.lindell-hautala@verkatehdas.fi

Rita Kujanpää
Desire Lindell-Hautala